Onzindelijkheid door lichamelijke klachten.
Katten kunnen van de een op de andere dag onzindelijk worden. Dit kan diverse oorzaken hebben die te onderscheiden zijn in lichamelijke en psychische oorzaken.
Wanneer een kat onzindelijk wordt, ga dan altijd eerst naar uw dierenarts. Die kan u vertellen of uw kat een lichamelijk probleem heeft. Ook kan hij u adviseren, wanneer er lichamelijk niets te vinden is.
Verschil tussen sproeien en onzindelijkheid.
Sproeien doen zowel poes als kater. Dat doen zij uitsluitend om hun territorium af te bakenen en niet omdat hij nodig moet plassen. Hoewel sproeien in de meeste gevallen als uiterst ongewenst wordt beschouwd vanwege de indringende stank, is dit wat anders als onzindelijkheid.
Sproeigedrag herkent u, wanneer de kat met een trillende staart hoog geheven een dikke straal urine naar achteren lanceert. Dat is dus anders, dan wanneer een kat op zijn gemak op een plastic zak gaat zitten plassen of poepen.
Onzindelijk is een kat die nodig "moet", maar het op een andere plaats doet dan de kattenbak. Dat kan plassen zijn, maar ook poepen. Overigens speelt territoriumgedrag ook een rol bij een drol...
Lichamelijke oorzaken van onzindelijkheid.
Er is vaak iets mis, als uw kat overal veel en kleine plasjes doet. Ook klagelijk miauwen als hij op de kattenbak zit kan op een lichamelijke afwijking duiden. Hij heeft dan pijn bij het plassen en de urine is soms donker.
Blaasgruis: Er zitten dan kristallen in zijn urine. Dit kunnen er zoveel zijn of ze kunnen zo groot zijn dat uw kat niet meer kan plassen. Dit komt niet van de ene dag op de andere. Maar als hij volledig verstopt zit moet u direct met het beest naar de dierenarts gaan. Hij kan aan verstopping namelijk snel sterven.
Blaasontsteking: Hierbij heeft uw kat vaak koorts. U kunt dat controleren, doordat zijn oortjes vaak ongewoon warm aanvoelen. Met enige handigheid, kunt u ook de temperatuur opmeten. Een kuurtje antibiotica doet dan vaak wonderen.
Andere lichamelijke
oorzaken: Wormen of haarballen. Als een drol aan het achterwerk van uw kat blijft hangen, dan zal hij gaan "sleetje rijden". Hij schuurt dan met zijn achterwerk over de grond om zo de viezigheid eraf te schuren. Remedie: ontwormen en ontvlooien.
Kattengras geven helpt tegen de haarballen.
Verder zijn er heel veel aandoeningen - eng en minder eng - die onzindelijkheid tot gevolg hebben. Gaat u bij twijfel altijd naar uw dierenarts!
Urine opvangen.
Als u vanwege plasproblemen naar de dierenarts gaat, is het handig om meteen wat urine mee te nemen om dat te laten onderzoeken. Daarvoor schuift u een schoteltje onder het achterwerk van uw kat, als hij wil gaan plassen. Makkelijker is misschien om in de kattenbak een heel klein beetje grit te doen. Hij zal dan op de bak zijn behoefte doen, waarna u de urine kunt afgieten in een potje.
Overige maatregelen.
Naast medicijnen wilt uw dierenarts u misschien wel pijnstillers geven. Sommige pijnstillers ontspannen namelijk ook de blaas, waardoor hij minder vaak hoeft te plassen. Laat uw kat ook veel drinken. Zet altijd voldoende water voor hem klaar. Ook zal het bij blaasgruis misschien nodig zijn om hem speciaal dieetvoer te geven. Uw dierenarts kan u daar alles over vertellen.
--------------------------------------------------------------------------------
Onzindelijkheid door psychische klachten.
Er zijn vele redenen, waarom een kat zicht niet prettig voelt. En één van de vele manieren waarop een kat dat laat merken is onzindelijkheid. De ene oorzaak is makkelijker op te lossen dan de andere. Hier volgen enkele oorzaken en mogelijke oplossingen:
Een vieze kattenbak: Hierdoor ontstaat ook onzindelijkheid! Een kat is van nature een schoon dier. Een vuile kattenbak zal hij liever mijden. Oplossing: maak de kattenbak wat vaker schoon. Schoonmaken met chloor maakt de kattenbak ook aantrekkelijker voor katten. Wel goed uitspoelen, want de dampen die vrijkomen zijn giftig voor de kat. Ze mogen dus iets ruiken, maar niet bedwelmd worden.
Verkeerd grit: Sommige katten houden alleen van grit dat klompjes vormt. Andere katten houden van houtgrit. Als uw kat ineens niet meer op de kattenbak wil, koop dan eens ander grit.
Verkeerde plaats voor de kattenbak: Staat de bak op een drukke plaats? Wordt de kat gestoord als hij in de bak zit? Laten kinderen hem in de bak niet met rust? Plaats de kattenbak op een voor de kat makkelijk te bereiken en rustige plaats, uit de buurt van uw looproutes. Denk aan uzelf: u zit toch ook graag ongestoord op het toilet?!!
Overbevolking: Niet alleen sproeien, maar ook de behoefte doen is een manier voor de kat om zijn territorium af te bakenen. Hoe dominanter een kat, hoe minder hij geneigd zal zijn om zijn ontlasting onder te krabben. Zijn soortgenoten moeten tenslotte kunnen ruiken, dat hij er is geweest. Het is dus ideaal, om te plassen op dekbedden. Zo sla je twee of meer vliegen in één klap: je hebt je familieband met de eigenaar bevestigd en je voorkomt, dat andere katten daar gaan liggen, waardoor de baas meer tijd voor jou heeft. Aan de onderkant van de ladder vind je de kat die bang is voor zijn soortgenoten. Hij krijgt de gelegenheid niet om zich te verschuilen, rustig te poepen of zelfs te slapen. Zo ontstaan soms paria's in een kattengemeenschap, die een miserabel leven hebben.
Oplossingen:
Voorkomen is beter als genezen. Neem dus niet te veel katten. De introductie van een nieuw beest heeft enorme gevolgen voor de kattengemeenschap. Nieuwe looproutes moeten worden gevonden, machtposities uitgevochten, slaaptijdschema's afgesproken, teveel om op te noemen.
Zorg voor zoveel mogelijk loopruimte. Laat zoveel mogelijk deuren open, ook kastdeuren. Je wilt natuurlijk niet, dat een kat in je slaapkamer plast, maar het openen van deze ene deur doet soms wonderen.
Ook zijn er mensen, die complete loopplanken langs hun plafond hebben geconstrueerd en zo complete kattenparadijzen hebben gemaakt. Een hoge klimpaal is dus ruimtewinst in de routes van een kat.
Zorg voor veel schuilplaatsen. Omgekeerde dozen, kasten waar ze onder, op of in kunnen kruipen.
Meerdere kattenbakken op verschillende plaatsen helpt enorm goed. U moet maar eens experimenteren met het aantal en de plaats, maar minimaal 2 kattenbakken voor een kat en voor elke 2 katten meer 1 bak erbij.
En een wondermiddel: een kattenluikje. Katten stoppen zelfs met sproeien, als zij uitloop naar buiten hebben op het moment, dat ze dat zelf willen!! Zo vergroot u het territorium enorm en de kat voelt zich een stuk beter. Dit kan natuurlijk alleen, als u op een plek woont, waar de kat veilig is voor alle verkeer....
Rommel: Kranten zijn niet alleen geschikt om op te slapen (lekker warm), mee te spelen (lekker veel herrie), maar ook om op te plassen! Ook plastic is een uitermate aantrekkelijke plaats om zwembaden van urine op of tegen te maken. Als u boodschappen hebt gedaan en de tas ruikt naar "buiten", vindt de kat dat een nuttige plaats voor een plas.
Remedie: opruimen die bende! Laat plastic tassen niet slingeren, maar berg ze op, waar de kat er niet bij kan. Koffers met kleren moeten dicht worden opgeborgen.
Schrik: Het kan zijn dat uw kat vreselijk geschrokken is tijdens een bezoek aan de bak. Als hij schrok tijdens het plassen, zal hij soms niet meer op die plaats in de bak willen plassen. Als hij is geschrokken tijdens het poepen, zal hij niet meer op die plaats in de bak poepen. U kunt dit niet aan hem vragen maar als u alles al heeft geprobeerd, is het verstandig om de kap van de bak te halen en/of de bak op een andere plaats te zetten (wel op een rustige plaats). Ook een tweede bak erbij plaatsen is een aanrader!
Verandering: Elke verandering in de omgeving van een kat is aanleiding voor stress. Een stoel van plaats veranderen kan voor een kat de druppel zijn die de emmer doet overlopen en om dus onzindelijk te worden. Laat staan grotere veranderingen.
Als u veranderingen in de leefomgeving van het dier wilt aanbrengen doet u dat dan geleidelijk. Vooral als u weet, dat uw kat daar gevoelig voor is.
Gebrek aan aandacht Bij een aantal van de bovengenoemde oorzaken speelt ook gebrek aan aandacht een rol. En alsof dat niet genoeg is, zal de baas waarschijnlijk ook nog eens gaan mopperen op de kat. De kat merkt de verandering van gedrag op bij de baas en zo wordt her probleem verergerd.
Het is waarschijnlijk niet zozeer de hoeveelheid aandacht die een rol speelt maar de kwaliteit van de aandacht. Daarom kan de oplossing gezocht worden in het introduceren van een dagelijks terugkerend ritueel. Daarbij valt te denken aan een borstelbeurt, spelen met de kat met een pauwenveer, touwtje of proppen of, als de kat een schootkat is, het neerploffen op de bank en de kat op schoot nemen. Kies voor al deze activiteiten wel een vast tijdstip uit.
Als het dan toch misgaat: schoonmaakmiddelen met citronella zijn ideaal en laat de plek vrij van urinegeur achter. Maakt u daarmee echter niet de kattenbak schoon. De kat zal dan van de bak geen gebruik meer maken omdat ze een hekel hebben aan citroengeur.